

Puheterapeutti
hoitaa mm. seuraavia puheen ja kielen osa-alueita:
- viivästynyt tai poikkeava puheen- ja kielenkehitys
- puheen ymmärtämisen ja tuottamisen vaikeudet
- epäselvä puhe ja artikulaation pulmat
- änkytys
- valikoiva puhumattomuus
- vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin pulmat
- psykiatriset kieli- ja kommunikointipulmat
- äänenkäytön pulmat
- kuulovammat
- lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet
Mitä puheterapia on
Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on parantaa lapsi- tai aikuisasiakkaan arjen kommunikaatio- ja toimintakykyä. Puheterapia sisältää tutkimuksia, kuntoutuksen suunnittelua, yksilö- tai ryhmäterapiaa, vanhempien ja lähiympäristön ohjausta, puhetta tukevien tai korvaavien kommunikaatiokeinojen ja mahdollisten apuvälineiden suunnittelua ja ohjausta.
Puheterapian perustana on asiakkaan ja puheterapeutin vuorovaikutussuhde. Logopedisten tutkimusten pohjalta tehdään terapiasuunnitelma yhdessä asiakkaan tai hänen omaistensa kanssa. Puheterapiasuunnitelma pohjautuu yleensä erikoislääkärin tai sairaalan tiimin tekemään kuntoutussuunnitelmaan. Vaikeasti puhe- ja kommunikaatiohäiriöisen puheterapian menetelmät, toimintatavat ja aikataulut sovitaan yhdessä asiakkaan tai omaisten kanssa. Vaikeasti puhehäiriöisten asiakkaiden puheterapia on usein tiivistä ja pitkäkestoista.
Tutustu myös näihin:
- www.puheterapeuttiliitto.fi
- www.aivoliitto.fi/kielellinen_erityisvaikeus
- www.kokenutpuheterapeutti.fi
- ja jos olet Facebookissa, niin etsi sivu Kokenut puheterapeutti; löydät sieltä tietoa ja vinkkejä liittyen lasten kehitykseen sekä puheen- ja kielenkehitykseen. Voit kurkistaa sivua ilman kirjautumistakin www.facebook.com/kokenutpuheterapeutti
- www.kela.fi/kuntoutusvaihtoehdot